De leukste bordspellen voor de hele familie

Ineens is het zover: je hebt een (on)gepland avondje thuis met de familie, en de televisie staat uit vanwege een defect of slechte programmering. Wat is dan een beter tijdsverdrijf dan een goed bordspel? Juist, die is er niet! Hieronder geven we je een overzicht van de leukste bordspellen die je met je familie kunt spelen, en sommige zelfs lekker knus met z'n tweetjes. Veel speelplezier!

Wat zijn de leukste bordspellen voor de hele familie?

Saboteur

Saboteur is een simpel kaartspel gemaakt door 999-games en kan gespeeld worden door 3 tot 10 spelers. In het spel zijn twee kampen: de aardige dwergen en de saboteurs. Bij de start krijgt iedereen een willekeurige rol toegewezen, en niemand weet van elkaar wie welke rol heeft. Voor de dwergen is het zaak om zo snel mogelijk bij het goudklompje te komen door met bepaalde kaarten een gang naar de klomp te creeren, en voor de saboteurs is het zaak om dit zo snel en sneaky mogelijk tegen te gaan. Erg leuk, en elk potje is weer anders!

De Kolonisten van Catan Basisspel

Het wereldbekende spel Kolonisten van Catan is een typisch familiespel, en met de basisgame kun je spelen met 3 tot 4 personen. Je begint met 2 dorpen, en een handje vol grondstoffen. Afhankelijk van wat je hebt ingenomen op het speelveld maak je elke beurt kans op verschillende type grondstoffen, waarmee je dan weer via de bank je speelveld kunt vergroten. Uiteindelijk heb je elke grondstof in grote getale nodig om verder te kunnen, maar niet alles zal voor het grijpen liggen. Handelen met de bank of medespelers is dus een must!

30 seconds

Ook 30 Seconds is een leuk spel om met een grote groep mensen te spelen, met een maximum van 24 personen! Mocht je dus echt je hele familie op bezoek krijgen dan is dit een leuke manier om iedereen leuk bij de avond te betrekken. Dit spel wordt gespeeld in teams, en elk team moet zoveel mogelijk begrippen van elkaar raden in 30 seconden tijd. Wie de meeste goed heeft mag dan ook de meeste stappen op het bord zetten. Snel nadenken en juist antwoorden, daar draait het om!

Monopoly

We gaan er een beetje van uit dat je dit spel kent, aangezien dit spel van Hasbro al vele generaties meegaat en inmiddels al behoorlijk wat keren (digitaal) is uitgebracht. Het hoofddoel van Monopoly is om zoveel mogelijk geld binnen te krijgen, bijvoorbeeld door zoveel mogelijk vakjes te kopen of strategisch een paar vakjes vol te bouwen. Leuke is dat elk vakje voor een bekende straat in Nederland staat, en daardoor lekker herkenbaar is. Kom je op het vakje van iemand anders terecht? Betalen zul je! Maar komt iemand op jouw vakje, waar je net een groot hotel op hebt gebouwd, dan krijg je weer lekker wat geld terug! Pas wel op, met een verkeerde gooi van de dobbelsteen kun je zo in de gevangenis belanden! Hoe meer mensen hoe leuker, maar te spelen tot 6 man.

Carcassonne

Ook Carcassonne is een wereldwijd bekend spel, en de standaard editie van het spel kan gespeeld worden door 2 tot 5 spelers. Voor de grotere families is dit aantal te verhogen door één van de vele uitbreidingen die voor het spel zijn uitgebracht. In het spel krijgen spelers de kans om elke ronde één landtegel neer te leggen, en mogen ze één horige op een landtegel zetten. Een landtegel is bijvoorbeeld een weg, maar kan ook een klooster, stadsdeel of een stuk weide zijn, en moeten op elkaar aansluiten om ze neer te mogen leggen. Zodra een gebouw compleet is krijgen alle spelers die horigen erop hebben staan punten. Het spel is afgelopen als alle tegels zijn neergezet, en de speler met de meeste punten wint.

De slimste mens

Dit spel van de gelijknamige Slimste Mens TV Quiz is te spelen met 2 tot 4 personen en werkt precies hetzelfde als de Quiz: een all-out strijd om intelligentie, met als doel om de in totaal 6000 vragen zo snel mogelijk correct te beantwoorden.

Pandemic

Pandemic is één van de weinige bordspellen waarbij iedereen moet samenwerken om te winnen. Het spel is met 2 spelers te spelen, maar werkt het leukste met 4 personen. Iedereen heeft een specifieke (willekeurig getrokken) rol, en het is zaak om alle vier de epidemieen te stoppen en de ziektes te genezen. Bij elke beurt wordt het gevaar voor verspreiding steeds groter, en om dit spel te winnen is keiharde teamwork nodig.